ta-1_round.gif (6129 bytes)

 

En berättelse om ett annorlunda sätt att "bli med båt".

Hallå!

Jag heter Mattias Englund och blev hastigt och lustigt båtägare i somras.

Det hela började en regnig och blåsig kväll i Juli då jag och några vänner gick ner till den lokala puben. Puben ligger i Ihre-viken precis vid havet på norra Gotland. Då vi kom ner dit så såg vi ett antal lanternor precis utanför stranden och puben. Det regnade och blåste kraftigt och vågorna bröt våldsamt ute vid båtarna. Det visade sig att det var en fritidsbåt som sökte lä samt en räddningsgummibåt från brandkåren. Eftersom vinden låg rakt på så var det inte mycket lä att tala om. Ombord på fritidsbåten fanns tre killar från Stockholm som var på väg till Visby och förmodligen inte hade lysnat på väderleksrapporten.

Väderleksförhållandena var för svåra för en bordning så killarna fick räddas med helikopter istället. Vi följde det hela med spänning från stranden. Efter "räddningen" började båten som bara hade ett ankare ute att driva in mot land och en hel del stora stenar.

Efter en timme låg båten ett tiotal meter från land och jag tyckte ganska synd om den. Jag såg nu att det var en gammal träbåt av "Pettersson" typ och började fatta tycke för den. Efter ett tag kom en brandbil som försiktigt började dra upp båten på land.

Nästa dag åkte jag ner till båten igen och då var dom skeppsbrutna killarna där och latade över sin "last" till en hyrbil som dom hyrt i Visby.Dom insåg att det skulle bli dyrt och besvärligt att reparera båten som hade knäckt köl mm så jag fick köpa den som den låg.

Båten visade sig innehålla en nästan ny Perkins disel så bara den var värd en hel del. Vi tog hem båten med hyrd lastbil och började byta ut kölen. När det var färdigt rätade vi upp den och upptäckte att tre bord var dåliga på styrbord sidan så vi bytte dom också.

Sjösättningen gick bra utan större läckage.

Vi tror att det är Pettersson ritade Wiking X, kanske finns det någon som känner igen båten?
Ska enligt trasiga papper vara byggd 1940 och heta Skrutten!?

Hon är ca 8,5 X 2,1 meter och byggd i furu med ek inuti.

Mattias Englund, Gotland

mattias.en@telia.com

Strandad i Ihreviken.

Bärgningen.

Kölbyte på gång.

Dåliga bord borttagna.

Nya bitar på plats.     

På plats i Kappelshamn.

Fika paus i Fårösund på väg till Slite.


© Träbåtsakuten, Solsystemet Web