Hej Träbåtsakuten !

Förra helgen var jag i Stavern i Norge. Det er en liten tätort söder om Larvik på västsidan om Oslofjorden .
Där i hamnen fins en fantastisk samling snipor av en typ som kallas "Sjekte". Det er en typisk bruksbåt för fiske och transport. Kraftigt byggda, för att tåla lite vågor. Ofta öppen eller halvdäckad.

De allra flesta har original ”enstånkor”, bensinmotorer byggda i Norge, av märkena FM, Marna, Sleipner, Kvikk og Færd. De är på 3- 7 hk och sidventiler och helgjuten topp, magnettändning, veke- och plaskesmörjning och vridbar propeller. Någon av båtarna har Sabb dieselmotor, dvs 4-taktare. Några var riggade.

Måste bara skicka några bilder av detta syn som mötte mig i hamnen . Jag räknade till 43 båtar vid bryggorna och då var säkert många redan upptagna för vintern.
Dom allra flesta båtarna var i förstklassigt skick, nylackade och glänsande.

Sjektene är med få undantag byggda efter 1945, det är bara 3-4 st som är äldre än det. Det är väldigt få båtar som är byggda
mellan 1965 och 2000, då man kom igång igen med att bygga efter gamla mallar. Så de flesta är over 40 år, och många närmare 60 år.

De vita sjekerna representerar en tid då det inte gick att köpa lack och olja, båtarna blev då målade vita när de var nya. Detta blev det slut med 1945-46. På 50-talet var de flesta av båtarna i hamnen vitmålade.

De som er nya är lätta att känna igen. De byggs i närheten och kostar nu ca 300-400.000.

Ägarna er inte medlemmar i någon lokal förening , men individuella entusiaster. Den gamla båtbyggarkonsten är fortfarande i allra högsta grad levande i många av dessa små samhällen .
Det som är speciellt glädjande är att Stavern kommun låter detta kulturarv få paradplatsen i hamnen, medan dom stora lyxiga plastbåtarna får finnas sig i en mera undangömd tillvaro längre bort vid bryggorna.

Hälsningar Rolf Öhman 
(texten kompletterad med sakuppgifter från sjekteägaren Lars A Solberg, Stavern)

Bilderna nedan är från bygget av båten på bilden ovan.
Båten er byggd efter mallar från 1920 talet, som båtbygger Ødegården byggde flera båtar efter. Han byggde de här båtarna rätt över fjorden. I dag är det Glenn Svanberg som driver båtbyggeriet vidare under namnet Viksfjord Båtbyggeri.
  
Mvh Einar Moen© Träbåtsakuten, Solsystemet Web
Pelle Nordström, Luleå